BLOG: Skiftedag i blå blok

02.10.2020

Her til morgen har flere medier rapporteret, at Konservative netop har fået en flot meningsmåling, der indikerer, at de i øjeblikket står til at overhale Dansk Folkeparti og blive folketingets tredje største parti, hvis der var valg i morgen. Dermed er partiet med Søren Pape i spidsen pludselig på niveau med tidligere tiders storhedstid (hvis man altså ikke går alt for langt tilbage i tid…).

Der er i det hele taget spændende bevægelser i gang i det borgerlige Danmark.

Vi i Moos-Bjerre har sammen med Userneeds lige gennemført en analyse. Den viser, at det vil sætte en del borgerlige vælgere i bevægelse, hvis Lars Løkke Rasmussen startede et nyt parti. Og netop dét luftede han tanken om i sin nyligt udkomne bog. Godt en fjerdedel (ca. 27 pct.) af dem, der i dag vil stemme på Konservative, Venstre eller Liberal Alliance, kan således helt sikkert eller sandsynligvis forestille sig at stemme på et nyt parti stiftet af LLR –  se diagrammet nedenfor.

I øvrigt er det blandt alle danske vælgere godt 10 pct., der kan forestille sig at stemme på LLRs nye parti.

graf skiftedag i blå blok

Mere specifikt viser resultatet, at der blandt vælgerne af følgende borgerlige partier vil være forskellige andele, der helt sikkert eller sandsynligvis kunne forestille sig at stemme på et nyt parti stiftet af Lars Løkke Rasmussen:

  • Blandt konservative vælgere er det i alt 23 pct.
  • Blandt venstre vælgere er det i alt 29 pct.
  • Blandt Liberal Alliances vælgere er det ca. 36 pct. (men her er den statistiske usikkerhed større)

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er er en rundspørge blandt et repræsentativt udsnit på 1.000 danskere, som gennemføres ugentligt for at følge udviklingen i danskernes bekymringer, adfærd og tanker under coronakrisen. Man skal være lidt forsigtig med at zoome ind på de enkelte partier. Den statistiske usikkerhed stiger nemlig, jo mindre grupper vi kigger på. Det gælder især Liberal Alliance, hvor andelene alt andet lige dækker over en mindre gruppe.

Vil du vide mere om undersøgelsen, og er du nysgerrig på, hvordan du kan bruge resultaterne, er du mere end velkommen til at skrive til os.

Du kan læse mere om vores coronamålinger her.