Danskernes oplevelse af coronakrisen – uge 23

10.06.2020

Andelen af danskere, der mener, at alle indrejserestriktioner bør ophæves inden 1. juli ligger på ca. en tredjedel. Til gengæld mener væsentlig flere nu, at der bør åbnes for indrejse fra Tyskland og fra Norge – det viser uge 23-målingen af danskernes oplevelse af coronakrisen. Derudover viser målingen at:

  • Danskerne er fortsat mere forbeholdne over for indrejse fra Sverige: Kun 35 pct. mener, at der skal åbnes for indrejse fra Sverige inden 1. juli. Dette står i kontrast til danskernes holdning til indrejsende fra Tyskland (61 pct. opbakning) og Norge (63 pct. opbakning).
  • Ikke råd til skattelettelser og klimareduktioner: Et flertal (63 pct.) mener, at der som følge af krisen ikke er råd til skattelettelser inden næste valg. 47 pct. mener heller ikke, at der vil være råd til at øge de offentlige udgifter. 37 pct. mener, at det vil være nødvendigt at udskyde eller sænke de danske klimaambitioner.
  • Flertal for grundlovsændring af mandatfordeling: I forbindelse med grundlovsdag har en række spørgsmål undersøgt danskernes holdning til ændringer af grundloven. 45 pct. er enige i, at grundloven sprogligt bør opdateres. Den største opbakning til ændring handler om, at folketingsmedlemmer ikke bør kunne tage deres mandat med sig, hvis de skifter parti mellem to folketingsvalg. 56 pct. bakker op om dette.
  • Modstand mod ændring af kongehuset og tilføjelse af menneskerettigheder: Færrest bakker op om en ændring af grundloven, hvor kongehusets rolle i den politiske proces gøres mindre (24 pct.), og en ændring hvor den Europæiske Menneskerettighedskonvention skrives ind i grundloven (29. pct.)

Du kan læse rapporten for målingen her.

graf offentlige udgifter

Om undersøgelsen
Moos-Bjerre er gået sammen med Userneeds A/S om at undersøge danskernes oplevelse af coronakrisen uge for uge. Undersøgelsen er er en rundspørge blandt et repræsentativt udsnit på 1.000 danskere. Den gennemføres ugentligt for at følge udviklingen i danskernes bekymringer, adfærd og tanker under coronakrisen.

Forside på undersøgelse Genåbning danskernes opbakning jobsikkerheden hjælpepakker lokalt indrejserestriktioner